@Mijn Monnickendam

In de rubriek @mijnmonnickendam vertelt een (on)bekende Monnickendammer elke week over zijn of haar kijk op Monnickendam. Deze week: Bertien van der Kolk.

Bertien van der Kolk

“Monnickendam is zo divers dat je je ‘wereldburger’ in je eigen plaats voelt”

Bertien van der Kolk is geboren in Ede en opgegroeid in Medemblik. Ze deed de HBS in Hoorn en heeft als exchange student een jaar in Seattle USA gewoond. Ze studeerde fysiotherapie in Amsterdam, waar zij haar eerste echtgenoot ontmoette.

Op zoek naar een vestiging voor een fysiotherapie praktijk kwamen ze in Monnickendam terecht. Monnickendam lijkt erg op Medemblik, is dichtbij Amsterdam (waar haar man werkte) en er was een uitbreidingswijk waar haar praktijk goed zou passen. Na een ongeluk moest ze haar praktijk helaas opgeven. Ze pakte de studie accountancy op en dit vak heeft ze jarenlang uitgeoefend.
In de Gemeenteraad van Monnickendam ontmoette ze haar tweede man, Bert Schalkwijk. Met hem reist ze de hele wereld rond. Voor vakantie, maar ook naar plekken waar wereldkampioenschappen atletiek worden gehouden en Bert al meerdere medailles heeft gewonnen.

Ik voel me Monnickendammer, omdat

Ik me onderdeel van de gemeenschap voel. Ik doe veel vrijwilligerswerk in Monnickendam en heb jaren in de Gemeenteraad gezeten. Daardoor ken ik veel mensen van diverse pluimage en leeftijd. Ik heb veel dingen zien opbouwen en groeien en mocht overal onderdeel van zijn. Zoals de kinderopvang, de SPW, de Vereniging Oud Monnickendam en Waterlandsmuseum de Speeltoren. Monnickendam is zo divers dat je je ‘wereldburger’ in je eigen plaats voelt. Ook voel ik me Monnickendammer omdat ik bij terugkomst, van vakantie bijvoorbeeld, altijd blij wordt bij het binnenrijden in Monnickendam – Noord. Het Stinkevuil, de Gouwzee en dan de historische binnenstad. Een warme deken.

Mooiste stukje Monnickendam

Er is geen mooiste stukje, er zijn wel 100 mooie stukjes. Het hangt van het jaargetijde af, van het weer, van de rust of juist de drukte. Bootjes, spelende kinderen, mensen genieten op het terras, maar ook het Hemmeland, de grachtjes, wandelen in de omgeving en steeds weer iets anders zien. En niet te vergeten de bruine vloot: daarop meevaren is een prachtig stukje Monnickendam.

Tip voor bezoekers

Bezoekers probeer ik altijd te wijzen op de vele gerestaureerde monumenten, de mooie grachtjes en natuurlijk Waterlandsmuseum de Speeltoren. Het museum is echt voor iedereen een leuke verrassing, gezien ook de reacties in het gastenboek. De actie ‘niet goed – geld terug’ is een succes, niemand heeft ooit het entreegeld teruggevraagd. Kinderen in gezins- of schoolverband of alleen in de vakanties. Er is echt voor elk wat wils.

Vertel ons iets verrassends

De hulpvaardigheid van bewoners in tijden van nood, ook voor en van totaal onbekenden, is hier echt uniek. Word je onwel op straat of zit je auto in de goot op het Zuideinde – hulp is er altijd. Die ene keer dat een jongeman onwel werd en zich totaal besmeurde. 2 mannen hem hebben verschoond en een joggingpak aangetrokken dat geleend was van iemand uit de buurt. Dat zal ik nooit vergeten.