@Mijn Monnickendam

In de rubriek @mijnmonnickendam vertelt een (on)bekende Monnickendammer elke week over zijn of haar kijk op Monnickendam. Deze week: Ate Vegter.

Ate Vegter

“Altijd wanneer we terugkomen van een weekendje weg of een vakantie doen we wie het eerst de toren van de Grote Kerk ziet, maar ook als ik alleen in de auto zit ben ik blij wanneer ik de toren weer zie. Hier ben ik thuis.”

Ate Vegter is 68 jaar en columnist voor het Dagblad Waterland. In 2006 is hij getrouwd met Laura Mars. Sinds die tijd woont hij in Monnickendam, waar hij nooit meer weg wil: ‘Beter kan niet!’ Ze hebben een dochter van dertien jaar, Sofieke. Ze wonen in de oude stad op het Niesenoort.

Ik voel me Monnickendammer, omdat

ik me hier meer thuis voel dan overal elders. Ik heb heel lang in de grote stad gewoond, in Rotterdam en in Amsterdam, maar altijd was er een groot verlangen naar de kleine plaatsen in Groningen, waar mijn ouders vandaan kwamen, Marum en Sappemeer. Toen ik met Laura trouwde en we in Monnickendam gingen wonen, kwam mijn droom uit.

Mooiste stukje Monnickendam

Dat is niet zo moeilijk, maar wel een beetje saai misschien. Ik zit het liefste in mijn tuin, aan het water, een boek lezen, een beetje vissen. Maar verder is heel Oud Monnickendam een prachtige plek om te wonen. Ik ga graag naar de haven, lekker eten op een terrasje of over de Langebrug fietsen en dan even stoppen en over het water uitkijken. Dromen van verre reizen over de hele wereld en dan blij zijn dat je maar een paar straten van huis bent. Strandvier op het Hemmeland is ook een prachtplek om naartoe te wandelen en te lunchen met uitzicht over het water.

Tip voor bezoekers

Van welke kant je ook komt, parkeer je auto of fiets aan de rand van de oude stad en loop naar de Speeltoren. Dan heb je al heel wat moois gezien en ben je precies in het hart van de stad. Met een beetje geluk is het Speeltorenmuseum open en breng je een bezoekje aan de roemruchte geschiedenis van deze stad die ooit net zo groot was als Amsterdam. En anders ga je shoppen of iets drinken op een van de vele terrasjes. Er is vertier genoeg.

Vertel ons iets verrassends

Wat ik altijd verrassend heb gevonden is dat de Grote Kerk niet in het centrum staat. Deze oude kerk is een bezoek meer dan waard en daarna wandel je linksom of rechtsom over oude Vesting, waar de tijd heeft stilgestaan, zo naar de haven, waar het leven bruist en oude en nieuwe schepen samen glorie geven aan deze prachtige stad.

Aanvulling redactie: Ate Vegter is onlangs door de Culturele Raad Monnickendam benoemd tot Dichter van Waterland annex Stadsdichter van Monnickendam. Hij voegde daar zelf de titel Nachtpoëet van Niesenoort aan toe.