@Mijn Monnickendam

In de rubriek @mijnmonnickendam vertelt een (on)bekende Monnickendammer elke week over zijn of haar kijk op Monnickendam. Deze week: Sandra Donker.

Sandra Donker

“De Gouwzee is vooral in de winter interessant voor vogelaars. Dan is het meer een oase voor tienduizenden vogels zoals kuifeend, tafeleend en brilduiker”

Sandra Donker (53) is afkomstig uit Alkmaar, woonde bijna twintig jaar in Utrecht en streek in 2010 met Jean en drie zoons neer in Monnickendam. Ze is eindredacteur bij het Algemeen Dagblad en de regionale kranten van De Persgroep in Rotterdam en schrijft grote interviews voor de zaterdagbijlage Mezza.

Ik voel me Monnickendammer, omdat

Jean en ik belandden in Monnickendam omdat mijn zusje en zwager, een bootjesman, hier al woonden. Er kwam een prachtig huis vrij aan het Zuideinde, dat was bij hen om de hoek, en wij waagden de gok.

Toen we net verhuisd waren, hoorden we op een stille avond in november vreemde muziek. Het klonk als een doedelzak. Ik opende de gordijnen en stond plots oog in oog met Magere Hein, die omringd was door middeleeuws ogende types met fakkels. Ik gaf een gil en trok zo snel ik kon het gordijn weer dicht en vroeg me af waar we in vredesnaam waren beland.

Dit was mijn eerste kennismaking met een traditie die ik later zeer ben gaan waarderen, de Allerzielenoptocht. Herman van Elteren liep destijds voorop, met zijn zeis. De magie van de oude binnenstad is op die avond onmiskenbaar, helemaal als het een beetje nevelig is en kaarsen voor de ramen staan.

Ik was verbaasd over de hoeveelheid feesten die hier worden (of werden) georganiseerd, zoals de altijd sfeervolle intocht van Sinterklaas, het Winterstraattheater, Halloween, de Wijnroute, Soundbites… Die hebben er – naast de leuke mensen die we hebben leren kennen – voor gezorgd dat ik me hier thuis voel en van dit stadje ben gaan houden.

Mooiste stukje Monnickendam

Altijd prachtig: het Weeshuis en de theetuin, waar heerlijke appeltaart geserveerd wordt door de mensen van Philadelpia. Ik hou ook van het schapenweitje langs de Vesting, omdat het Monnickendam zo’n lieve landelijke sfeer geeft, terwijl je midden in de bebouwing zit. En de Fluwelenburgwal, waar je nog een oude plee boven de gracht kan zien staan, met hartje en al.

Tip voor bezoekers

Huur een fluisterbootje bij de theetuin in Overleek en verken de omgeving vanaf het water. Pak de fiets en rijd over de dijk naar het Paard van Marken (12 km), neem een picknickmand mee, ga er op het strandje zitten en geniet van het uitzicht. En met een beetje mazzel ben je in Monnickendam als er Open Tuinendag is, zodat je een kijkje kunt nemen in al die mooie tuinen die de stad rijk is en kennis kunt maken met gastvrije bewoners.

Vertel ons iets verrassends

De Gouwzee is vooral in de winter interessant voor vogelaars. Dan is het meer een oase voor tienduizenden vogels zoals kuifeend, tafeleend en brilduiker. In nazomer en in het begin van de herfst zijn op de Gouwzee tientallen krooneenden op bezoek.